tocTable of Contents
clearHide
TEMAT NUMERU
Nr 1»Personel i Zarządzanie

Przez żołądek do lepszej pracy

Shutterstock
Ostatnie miesiące przyniosły zmianę w oczekiwaniach pracowników względem świadczeń pozapłacowych. Według badania Perso• nel Service funkcja benefitów to dziś przede wszystkim wsparcie zdrowia, kondycji finansowej oraz poprawa samopoczucia i komfortu pracy. Benefit żywieniowy w postaci obiadu dofinansowywanego przez pracodawcę doskonale wpisuje się w te potrzeby i wyraźnie widać, że zyskuje na popularności.
Inflacja, wysokie raty kredytów i powszechna drożyzna przekładają się na presję płacową. Firmy nie są w stanie zaspokoić potrzeb pracowników na oczekiwanym poziomie, dlatego w większości proponują kilku- lub kilkunastoprocentowe podniesienie pensji plus benefity. Warto przy tym pamiętać, że dla 32 proc. pracowników świadczenia pozapłacowe są równie ważne jak wynagrodzenie – takie są wnioski z...

  • Mateusz Tałpasz
    AuthorMateusz Tałpasz
    Współzałożyciel i prezes SmartLunch, który na początku funkcjonowania start-upu łączył w swojej pracy szereg ról – od współtworzenia MVP produktu, przez finanse, marketing, obsługę klienta, aż na HR i rekrutacjach kończąc. Obecnie odpowiada za plany inwestycyjne i rozwój firmy.