tocTable of Contents
clearHide
Nr 2»Personel i Zarządzanie

Benefity żywieniowe

Shutterstock
W zdalnych, rozproszonych i różnorodnych zespołach budowanie poczucia przynależności do firmy staje się jednym z kluczowych wyzwań. Aby zatrzymać pracowników na dłużej, warto skoncentrować się na relacjach i dodatkowym wsparciu. Aż 83 proc. badanych uważa, że posiłki w gronie współpracowników sprzyjają integracji i lepszej atmosferze. Benefity żywieniowe to jeden ze sposobów na wzmocnienie więzi w firmie. Dzięki dofinansowaniu posiłków pracowniczych można zatroszczyć się o wellbeing holistycznie i praktycznie – w wymiarze zdrowotnym, społecznym i finansowym. To także szansa dla pracodawców, by skorzystać z optymalizacji podatkowych i zaoszczędzić w budżecie przeznaczonym na świadczenia pozapłacowe.
Dobrostan pracowników to dzisiaj priorytet. Spadki motywacji, przeciążenie emocjonalne, poczucie wypalenia, ciche wycofywanie się z życia firmy to obraz spotykany w różnych branżach. Stres finansowy utrzymuje się na wysokim poziomie, co sprawia, że pracownicy są bardziej skłonni zmienić organizację po to, by zwiększyć poczucie bezpieczeństwa, nawet jeśli lubią swoją pracę i dobrze się czują w...

  • Karol Kamas
    AuthorKarol Kamas
    Dyrektor ds. marketingu i rozwoju Sodexo Benefits and Rewards Services Polska