SmartLunch, lider w organizacji zbiorowego żywienia z dofinansowaniem pracodawcy, zbadał wpływ regularnego spożywania posiłków w pracy na samopoczucie, odporność i zdrowie pracowników. Jak twierdzi 66 proc. ankietowanych, systematyczne jedzenie w miejscu zatrudnienia zwiększa ich odporność i ma pozytywny wpływ na zdrowie. Niemniej, czterech na dziesięciu badanych nie zauważa związku między mniejszą liczbą dni na zwolnieniu chorobowym a dostępem do ciepłych posiłków w pracy.
Regularne posiłki w pracy, a zdrowie pracowników – jakie są opinie?
Największa grupa badanych, bo ponad 34 proc., zapytana o to, czy regularne spożywanie posiłków w pracy wpływa pozytywnie na ich odporność i zdrowie odpowiada “raczej tak”. Niemal 32 proc. ankietowanych wyraża silniejsze przekonanie, odpowiadając “zdecydowanie tak”. Jednak prawie co czwarty badany ma trudność z określeniem swojego stanowiska. Z kolei jeden na dziesięciu pracowników uważa, że regularne spożywanie jedzenia w miejscu zatrudnienia nie ma wpływu na stan zdrowia.
Trzech na dziesięciu ankietowanych twierdzi, że odkąd ma dostęp do ciepłych posiłków w pracy odnotowało mniejszą liczbę dni spędzonych na zwolnieniu chorobowym. O 15,2 p.p. więcej pracowników fizycznych niż biurowych zauważyło tę zmianę. Z kolei 40 proc. badanych nie zaobserwowało korelacji pomiędzy jedzeniem w miejscu zatrudnienia, a korzystaniem ze wspomnianego zwolnienia.
- Wyniki ankiety pokazują, jak istotny wpływ na zdrowie członków zespołu ma regularny dostęp do posiłków w pracy. Dzięki temu pracownicy, zwłaszcza fizyczni, zauważają zmniejszoną liczbę dni spędzonych na zwolnieniu chorobowym. To dowodzi, że odpowiednia dieta w miejscu pracy może wspierać nie tylko samopoczucie, ale też ogólną odporność organizmu – komentuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.
Czy jedzenie w pracy poprawia samopoczucie?
Wyniki badania pokazują zróżnicowane opinie pracowników na temat wpływu dostępu do posiłków w pracy na ich samopoczucie. Największa grupa respondentów (34 proc.) ma trudności z jednoznaczną oceną, czy jedzenie w pracy poprawiło ich kondycję psychiczną i fizyczną. Jednocześnie trzech na dziesięciu ankietowanych zauważa raczej pozytywne efekty, a 22 proc. zdecydowanie potwierdza poprawę samopoczucia dzięki regularnym posiłkom. Z drugiej strony, 14 proc. badanych nie zauważa żadnych zmian w swoim stanie zdrowia od czasu wprowadzenia takiego rozwiązania.
Co ciekawe, w tym pytaniu nie odnotowano różnic pomiędzy kobietami a mężczyznami – w obu grupach co drugi badany potwierdza, że odkąd ma dostęp do posiłków w pracy, odczuwa poprawę samopoczucia. Różnice są jednak widoczne w odpowiedziach różnych grup wiekowych. W grupie 18-25 lat poprawę samopoczucia zauważa aż 60 proc. badanych, podczas gdy w starszych grupach odsetek ten jest niższy – 51 proc. w grupie 26-45 lat i 50 proc. wśród osób w wieku 46-65 lat.
Źródło: W badaniu SmartLunch wzięło udział 1499 pracowników korzystających z aplikacji SmartLunch. Badanie zostało przeprowadzone w październiku 2024 roku.